Dit zijn de finalisten voor de Raket Award 2018 (in willekeurige volgorde)

Dit zijn wij
Achmea

Gevestigd in
Hoofdkantoor in Zeist

Gezicht achter Achmea
Esther Verstraaten en Martin van de Beek, Achmea Inclusief

Type bedrijf
Verzekeringsmaatschappij

Connectie met Raket
Finalist Raket Award 2018

Contact
globefacebookTwitterLinkedINYoutube

Dit zijn wij
Achmea is de grootste verzekeraar in Nederland. We bieden verzekeringen aan voor zorg, schade, leven, arbeidsongeschiktheid en pensioenen. De focus ligt op eenvoudige verzekeringen, waarbij we verantwoord omgaan met premies. Wij verkopen onze verzekeringen rechtstreeks via onze merken (o.a. Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis en Centraal Beheer), via de lokale Rabobanken of via tussenpersonen. Onze klantenkring is breed: van particulieren, kleine zelfstandigen, beursgenoteerde bedrijven tot de overheid. Bij Achmea werken in 2018 ongeveer 14.000 mensen in Nederland en 2.500 daarbuiten.

Dit doen wij
Achmea streeft naar een medewerkersbestand dat een afspiegeling is van de samenleving. Wij willen een inclusieve werkgever zijn, waar iedereen zich welkom voelt. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een arbeidsbeperking. Achmea Inclusief zet zich dagelijks in voor (het werven van nieuwe) collega’s met een arbeidsbeperking. Wij doen dit via twee sporen: groepsplaatsing en individuele plaatsing. Daarbij kijken we naar iemands talent en de wil zich te ontwikkelen, ongeacht type beperking of ‘status’ volgens wetten of registers. Vanuit de gedachte “Wat kan wel”, scheppen we samen de werkomstandigheden waaronder elke collega het beste uit zichzelf kan halen. Om een indruk te krijgen van de functie en de sfeer op de afdeling, geven we sollicitanten een kijkje op de werkvloer. Is er een match, dan regelen we de benodigde infrastructuur en begint de nieuwe collega aan zijn ontwikkelavontuur. Waar nodig krijgt hij daarbij steun van een HARRIE (buddy op de werkvloer) of een jobcoach. Als extra zetje in de rug bieden we de training Persoonlijk Leiderschap aan voor empowerment in zelfsturing, zelfvertrouwen en een vleugje stoutmoedigheid, Verder krijgt de nieuwe collega ruim baan om te leren en door te groeien. Het leveren van kwaliteit voor de klant staat daarbij voorop. Natuurlijk moeten er ook commerciële doelstellingen worden behaald, maar met oog voor een gezonde work-life balance.

En het werkt! Het klantencontact team van Zilveren Kruis dat volledig bestaat uit collega’s met een arbeidsbeperking scoort ontzettend mooie cijfers op kwaliteit en klanttevredenheid.

“Erkenning van de beperking, geeft ruimte voor talent”

Dit willen wij
Achmea wil elk jaar 25 nieuwe collega’s met een arbeidsbeperking aannemen en eventuele uitstroom aanvullen. We leggen de divisies geen doelstellingen op. Vanuit het geloof in de meerwaarde van diversiteit en inclusie nemen zij zelf hun verantwoordelijkheid om ook collega’s met een arbeidsbeperking welkom te heten. En goed voorbeeld doet goed volgen.

Dit is onze beperking
Achmea is een kennisintensieve organisatie. Onze beperking is deels gelegen in de arbeidsmarkt zelf. Hoe vinden en behouden we het talent dat bij onze behoeften past en dat zich thuisvoelt binnen ons bedrijf? Misschien moeten we ons iets nadrukkelijker profileren als werkgever die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan. Onze Hollandse schuchterheid houdt ons daarin een beetje tegen.

Dit hebben wij nodig
Achmea is een commercieel bedrijf dat opereert in een dynamische omgeving. Het aantal formatieplaatsen binnen Achmea zal de komende jaren krimpen. Dit vraagt om weerbare collega’s die zichzelf duurzaam inzetbaar houden en om managers die creatief meedenken over de werving en het behoud van collega’s met een extra uitdaging.

Dromen
Wij dromen van een inclusieve samenleving waarin mensen met een arbeidsbeperking niet worden betutteld, maar volwaardig kunnen participeren en als volwaardig gezien worden. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij!

Dit zijn wij
MuseumBrasserie, onderdeel van Maison van den Boer

Gevestigd in
’s-Hertogenbosch

Gezicht achter de MuseumBrasserie
Daan Schouten, Venue Manager MuseumBrasserie

Type bedrijf
Horeca, catering, hospitality en evenementen

Connectie met Raket
Finalist Raket Award. Genomineerd door een klant.

Contact
globefacebookLinkedIN

Dit zijn wij
In hartje ‘s-Hertogenbosch vormen Het Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch een van de grootste culturele attracties van Nederland. U vindt in het Museumkwartier een veelheid aan cultuurhistorie, kunst en design onder één dak. Kunst en cultuur komen hier samen in een prachtige omgeving waar gasten zullen genieten en geïnspireerd raken.
In het hart van het Museumkwartier bevindt zich de MuseumBrasserie. Zowel museumbezoekers als niet-museumbezoekers kunnen hier terecht voor o.a. een kop koffie, een broodje of een glas wijn.

Dit doen wij
Voor het team van de MuseumBrasserie is geen dag hetzelfde. Wij verzorgen onder andere lunches, borrels, (walking) dinners en (huwelijks)feesten in de prachtige ruimtes van het Museumkwartier. Ook cateren wij graag voor mooie evenementen in Den Bosch en omgeving zoals Jazz in Duketown.

“Iedereen heeft zijn bijzonderheden die hem/haar uniek maken en de omgang met elkaar een verrijking”

Dit willen wij
Ons team van vijftien personen (tijdens grote evenementen aangevuld met vaste pool uitzendkrachten) wil plezier en positiviteit uitstralen naar onze gasten en onderling als team.
Werken met plezier én service with a smile opdat onze gasten en medewerkers zich welkom en gezien voelen.

Dit is onze beperking
Beperking? Wij ervaren binnen ons team eigenlijk geen beperkingen. Elk mens, iedere collega, heeft dingen die hem of haar uniek maken. De één heeft een vluchtverleden, de ander moet iets te frummelen hebben als hij langere tijd stil zit, functioneert het beste bij een duidelijke taakomschrijving, of hoort je niet, maar kan perfect liplezen, pikt als geen ander non-verbale signalen op en leert ons gebarentaal.
De saamhorigheid binnen het team is groot. We weten hoe we het beste uit elkaar en uit het team kunnen halen en leren van elkaar. Er is veel ruimte voor ontwikkeling en eigen initiatief. Fouten maken mag, dat hoort erbij. Voor wie wil, biedt de horeca prachtige carrièremogelijkheden. Functies in de keuken, achter de bar, in het restaurant, bij ontvangsten in onze zalen, op externe evenementen, etc. Door de goede sfeer in het team durven de collega’s hun grenzen te verleggen. Het is fantastisch om te zien hoe collega’s opbloeien en zich ontwikkelen!

Dit hebben wij nodig
Nog meer leuke collega’s. Wie onze passie voor horeca deelt, servicegericht en representatief is én zich wil ontwikkelen, heten wij graag welkom in het gezelligste team van Den Bosch!

Dromen
Wij dromen ervan om op nog meer mooie locaties en evenementen in Den Bosch onze gastvrijheid te kunnen laten zien.

Dit zijn wij
Rabobank

Gevestigd in
Hoofdkantoor in Utrecht

Gezicht achter Rabobank
Rita Grootendorst, projectmanager Rabo Inclusief, en medewerkersnetwerk RAP aan de slag

Type bedrijf
Coöperatieve bank

Connectie met Raket
Finalist Raket Award 2018

Contact
globefacebookTwitterLinkedINYoutube

Dit zijn wij
Rabobank is een bank voor en door klanten, een coöperatieve bank, een maatschappelijke bank. In Nederland willen we marktleider zijn in alle financiële markten en wereldwijd een toonaangevende bank op het gebied van landbouw en voedsel. We leveren diensten op het gebied van retail banking, wholesale banking, private banking, leasing en vastgoed.

Dit doen wij
Rabobank gelooft dat meer diversiteit in teams verrijkend werkt en de dienstverlening aan onze klanten ten goede komt. Rabobank wil een inclusieve werkgever zijn waar iedereen, ongeacht sexe, herkomst, geaardheid of beperking, zichzelf kan zijn en zijn bijzondere talenten kan ontplooien.
Rabo Inclusief (onderdeel van de HR-afdeling Diversity & Inclusion) fungeert als aanjager voor instroom en behoud van collega’s met een arbeidsbeperking. Daarbij gaan we uit van reguliere functies met het bijbehorende salaris. Of iemand in het doelgroepenregister staat, is voor ons niet relevant. We zoeken naar succesvolle matches, waarbij werk- en denkniveau zwaarder weegt dan behaalde diploma’s. Het talent staat centraal.
De ambities van Rabobank op het gebied van diversiteit en inclusie zijn vastgelegd in beleid en worden uitgedragen door de top, de diversity board, medewerkersnetwerk RAP (Rabobank ArbeidsParticipatie) aan de slag en een aantal enthousiaste D&I-ambassadeurs.
In 2018 zijn er 40 medewerkers ingestroomd. Daarnaast stimuleren we social return binnen Rabobank en bij onze leveranciers. Diverse lokale Rabobanken hebben een Colour Kitchen, werken met Brownies & DownieS of bieden via andere (lokale) partijen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan in de postverzorging of groenvoorziening. Door goede samenwerking tussen Ctalents, Rabobank en cateringpartner Eurest is onlangs een GeBaarista (dove barista) aan de slag gegaan bij de koffiecorner op ons hoofdkantoor. Voor meer D&I-voorbeelden bij Rabobank zie deze pagina.

“Laten we creatief samenwerken om talent de ruimte te geven”

Dit willen wij
Via Meet & Greets van Onbeperkt aan de slag, goede contacten met het UWV (samenwerkingsovereenkomst) en WSP’s en via contacten van onze partner Brainnet met partijen als Ctalents, ITVitae, Emma at Work en Studeren en Werken op Maat zoeken wij talent dat interesse heeft in een functie bij Rabobank. We zoeken een kandidaat voor een vacature of een geschikte werkplek voor een interessante kandidaat. Samen bespreken we wat hij/zij nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Door het zo in te richten, willen we de instroom van medewerkers met een arbeidsbeperking borgen in het reguliere instroomproces.

Onze Inclusive Support Desk ontzorgt de (nieuwe) collega en zijn manager door waar nodig (digitale) hulpmiddelen of fysieke aanpassingen te regelen. HARRIE’s en jobcoaches zorgen voor een goede start en opname in het team.
We willen nieuwe of bestaande collega’s met een extra uitdaging natuurlijk ook behouden voor de organisatie. RAP aan de slag draagt daar aan bij door (lotgenoten)support, het bespreekbaar maken van mentale of fysieke kwetsbaarheden, kennisdeling en het organiseren van lezingen bijvoorbeeld over auditieve of visuele hulpmiddelen. Naast het reguliere opleidingsaanbod biedt Rabo Inclusief speciale workshops aan voor collega’s met een extra uitdaging, leidinggevenden, HARRIE’s en recruiters. Voor de betreffende medewerkers besteden we – in een vertrouwelijke setting – aandacht aan onderwerpen als acceptatie, sociale weerbaarheid en energiebalans.

Dit is onze beperking
Soms betrappen we onszelf en elkaar op vooroordelen ten aanzien van mensen die ‘anders’ zijn, waaronder mensen met een beperking. Rabobank organiseert ‘bias’-trainingen en sessies met ervaringsdeskundigen om te ervaren hoe het is om te leven en werken met een beperking. Meer kennis geeft meer oog en waardering voor de speciale talenten van mensen met een extra uitdaging.
De Rabobank opereert in een dynamische omgeving. Ontwikkelingen zoals digitalisering en robotisering leiden tot krimp en centralisatie van werkzaamheden. Anderzijds is sprake van een groeiende behoefte aan IT-professionals. Ervaren IT-ers met een extra uitdaging zijn zeer gewild en dus schaars op de arbeidsmarkt. Rabobank overweegt om minder ervaren IT-talent met een beperking zelf intern op te gaan leiden.

Dit hebben wij nodig
Ware inclusie vergt een goede samenwerking tussen (overheids)instanties en het bedrijfsleven.
En initiatieven zoals stichting Raket die inspireren door talent en organisaties die inclusie nastreven in de schijnwerpers te zetten en met elkaar te verbinden. Delen is vermenigvuldigen.

Dromen
Wij dromen van een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, zich geaccepteerd voelt en optimaal tot bloei kan komen. Wie kennis wil uitwisselen of wil samenwerken om deze droom waar te maken, ontmoeten wij graag! Growing a better world together.

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone