Wilma van Dartel

img_5073-2

Dit ben ik

Ik ben een geboren en getogen Bossche, de mooiste stad van de wereld vind ik. Vrienden omschrijven me als: open, spontaan, authentiek, inspirerend, motiverend en een rots in de branding.
Ik maak onderdeel uit van de Sjeklade Mupkes, een zang/cabaretduo, en sta ik op het podium als amateurzangeres en presentator bij onder andere het Oeteldonks Bezuukske, Jazz in Duketown en de lancering van Platform073. Ik hoor vaak terug dat ik, hoe groot het podium ook is, een huiskamersfeer weet te scheppen waar iedereen zich thuis voelt.

Profiel

Dit ben ik
Wilma van Dartel

Geboortedatum
28 april 1958

Woonplaats
‘s-Hertogenbosch

Leefsituatie
Moeder van drie dochters (waarvan één tweeling), die inmiddels alle drie het huis uit zijn.

Sport
Naar de sportschool

Hobby’s
lezen, koken, theater, cabaret, uit eten, terrasje pakken en reizen in binnen- en buitenland.

Gekke gewoonte
Zet me een paar uur neer naast een start- en landingsbaan van een luchthaven en je hebt geen kind aan me.

Waarom doe je mee
Ik wil mensen inspireren dat je meer kunt bereiken dan je zelf ooit voor mogelijk hebt gehouden. Daar ben ik het levende voorbeeld van.

Contact
globefacebookLinkedIN

Dit kan en doe ik

Sinds twee jaar heb een eigen bedrijf; Wilma van Dartel – Be Your Own Hero. Als het erop aankomt moet je het zelf doen, pas daarna kun je er voor een ander zijn. Naast motivatieworkshops en lezingen bied ik persoonlijke begeleiding om mensen te helpen hun beperkende overtuigingen, ook met betrekking tot werk, te doorbreken. Ik wil mensen inspireren en motiveren dat je, ondanks obstakels, meer kunt dan je voor mogelijk hield als je jouw passie volgt. Ik ben naast ervaringsdeskundige ook gecertificeerd NLP Master Practioner, waarmee ik geschikte handvatten heb om mensen verder te helpen. Ook heb ik verschillende ondernemingstrainingen gevolgd.
Ik vind het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Voorafgaand aan carnaval bezorg ik bijvoorbeeld graag ouderen een leuke middag. Ook ben ik lid van de cliëntenraad van thuiszorgorganisatie IVT en ben ik voorzitter van Stichting Eigen Gezicht (een stichting die opkomt voor mensen met een gezichtsafwijking).

“Je kunt meer kunt dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Be Your Own Hero!”

Dit wil ik

Over de hele wereld zijn er mensen die worstelen met de belemmeringen van een gezichtsafwijking of een andere beperking. Ik wil deze mensen, zowel in Nederland als over de grens, inspireren om juist in hun kracht te gaan staan. Ik weet hoe het is om in een diep dal te raken, maar ook hoe je er weer uit kan komen. Ik wil anderen graag helpen hun obstakels te overwinnen om te doen waarvan ze dachten dat dit hen niet zou lukken. Ik ben naast al mijn andere werkzaamheden ook gestart met het schrijven van een boek hierover.

Dit is mijn beperking

Ik weet als geen ander hoe het is om op de meest gekke momenten aangesproken of afgewezen te worden op uiterlijk. Ik heb namelijk een geboren gezichtsafwijking (naevus flammeus). Mijn zonnebril is jarenlang mijn grote vriend geweest, omdat anderen dan niet zagen dat ik doorhad dat ze me nastaarden. Eigenlijk is dat niks voor mij, je maakt dan ook geen oogcontact. Ook bij solliciteren ben ik een paar keer afgewezen op mijn uiterlijk. Ik loste dit op door via een uitzendbureau te werken, dan kreeg ik altijd wel een dienstverband aangeboden.
Van deze ervaringen uit het verleden werd ik ongelukkig, maar ik wist mijn beperkende overtuigingen te doorbreken. Door een kort EMDR traject en de nodige handvatten ben ik nu sterk genoeg om anderen te ondersteunen, motiveren en inspireren.

Dit heb ik nodig

Ondanks mijn gezichtsafwijking vind ik het erg leuk om op het podium te staan en mensen te entertainen. Ik zou daarom graag meer kansen krijgen om te presenteren, lezingen te geven en meer groepen te trainen. Recent onderzoek toont aan dat mensen eerder genegen zijn iets aan te nemen van een ervaringsdeskundige.
Begin ook alsjeblieft niet meteen over elkaars intieme kwetsbaarheden. Ik krijg vaak van wildvreemden op straat de vraag: “Wat heb je daar gedaan?” of ik krijg ongevraagd tips. Onderzoek heeft aangetoond dat 65% van de mensen zoiets vraagt uit nieuwsgierigheid, maar bedwing die dan. Gun die ander de tijd en het recht om zelf over hun kwetsbaarheid te praten. Er zijn mensen die de deur niet meer uit durven vanwege hun gezichtsafwijking, juist omdat ze het zat zijn dat ze steeds op hun uiterlijk worden aangesproken.

Dromen

Over vijf jaar ben ik een (enter)trainer, heb ik een bloeiende praktijk in Nederland en spreek ik ook over de grens. Ook heb ik dan minstens één non-fictie boek uitgebracht en heb ik een ombudsfunctie voor mensen die vanwege hun beperking niet netjes behandeld worden. Tot slot is het mijn droom om voor mensen met een gezichtsafwijking een fonds op te zetten om hen te helpen hun eigen ultieme educatieve droom waar te maken.

Geschreven door: Rinka van Ipenburg
Beeldmateriaal: Patrizia Serpe

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone