Oosterhoeve kinderboerderij en zorgboerderij

Joyce Zoetelief

Dit zijn wij

De Oosterhoeve is een gezellige en veelzijdige boerderij gelegen aan de Oosterplas in Den Bosch. Op recreatief gebied is het al sinds 1975 een ontmoetingsplek die bezoekers met dieren en met elkaar in contact brengt. In 1998 ben ik, Anja Kouwenberg, er als vrijwilliger begonnen. Al vrij snel heb ik het, toen de toenmalige beheerder met pensioen ging, overgenomen en er mijn eigen draai aan gegeven. Sinds 2002 is het ook een zorgboerderij; een kleinschalige beschermde werkomgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan zowel tijdelijk (zoals bij Leonie) als blijvend zijn. Tot slot organiseren we diverse activiteiten (zie kader), bieden we stagiaires van LBO, MBO en HBO, van dieropleidingen of maatschappelijke zorg, de mogelijkheid om zich te bekwamen in hun vakgebied en zijn we een leuke werkplek voor vrijwilligers.

Profiel

Dit zijn wij
Stichting Oosterhoeve

Gevestigd in
‘s-Hertogenbosch

Gezicht achter de Oosterhoeve
Anja Kouwenberg

Activiteiten
Educatie, recreatie en maatschappelijke zorg (dagbesteding). Educatieve lesjes, sociaal restaurant, activiteiten voor ouderen (bv. bingo, zangmiddag) en voor de buurt (bv. paaseieren zoeken, schapen scheren, jeugdweekend).

Connectie met Raket
Leonie (eindredactie stichting Raket) is in 2012 en 2013 cliënt geweest op de Oosterhoeve. Mede dankzij dit traject kon ze daarna verder re-integreren naar een betaalde baan.

Contact
globemailfacebook

Dit doen wij

Doordeweeks begeleid ik als coördinator de cliënten en stagiaires bij het verzorgen van de dieren, het groen, de catering en het onderhoud. Dit gaat volgens een vaste structuur waarin werken afgewisseld wordt met pauzes waarin aandacht is voor de werkverdeling, evaluatie en persoonlijke situaties. We beginnen elke dag met een meditatief moment en tussen de pauzes door is er op vaste momenten aandacht voor individuele gesprekken en therapieën. Dit alles is mogelijk door ondersteuning van enkele goede, betrouwbare en zelfstandig functionerende vrijwilligers die o.a. in het weekend de dieren voeren.
Ik werk vanuit de antroposofische visie. In mijn dagelijkse zorg betekent dat dat ik kijk vanuit de mens en op zoek ga naar passend werk bij de kwaliteiten én aandachtspunten, in plaats van mensen te zoeken bij het werk dat moet gebeuren. Natuurlijk moeten de dieren worden gevoerd, maar ik kijk echt naar wat het beste past en waar iemand beter van wordt. Ook in mijn benadering zie je het terug. Door warme zorg en échte aandacht voelen mensen zich welkom en gewenst op de boerderij, in plaats van bezwaard vanwege hun hulpvraag. Iedereen wordt gezien in zijn of haar talenten en kan op die manier iets toevoegen in het reilen en zeilen van de boerderij.

“Iedereen heeft iemand nodig waar hij 24 uur per dag op kan terugvallen.”

Dit willen wij

Mijn visie is dat iedereen iemand nodig heeft waarop hij 24 uur kan terugvallen. Volgens die gedachte wil ik dus ook mijn werk doen. Mensen komen hier vaak vanuit eenzaamheid of het gevoel dat ze in de steek zijn gelaten door de maatschappij. We gaan dan eerst samen kijken of er iemand in hun eigen netwerk is waar ze op terug kunnen vallen, als dat niet zo is dan word ik die persoon. Ik heb geen 9-tot-5-mentaliteit en ik word niet alleen gevoed door geld. Mooie momenten en zien dat het goed gaat met mensen vind ik net zo belangrijk als betaald krijgen voor wat ik doe. Op de boerderij wil ik het aanbod graag nog uitbreiden met activiteiten met meer innerlijke uitdaging, zoals een leesgroep of kunstzinnige ondersteuning (muziek of schilderen). Op die manier kan ik nog beter aansluiten bij wat een ieder nodig heeft.

Dit is onze beperking

We hebben te maken met twee geldstromen: materieel (de boerderij en de dieren) en zorg (begeleiding van cliënten). De laatste is mijn inkomen waardoor ik een deel van mijn werk betaald kan doen. Helaas zijn geen van beide stabiel, waardoor het moeilijk is om langer dan een half jaar vooruit te kijken. Toch heb ik er wel vertrouwen in, het is al 41 jaar (kinderboerderij) en 14 jaar (zorgboerderij) goed gegaan. Daarnaast heb ik gelukkig een rijke fantasie, dus als het op deze manier niet meer lukt dan ga ik wel iets anders creatiefs verzinnen om toch door te kunnen gaan.

Dit hebben wij nodig

Om te kunnen blijven bestaan hebben we vooral erkenning nodig, enerzijds vanuit de wijk/buurt en anderzijds vanuit de overheid. Dat geeft ons bestaansrecht en daarmee ook financiën, waardoor het draagvlak voldoende is om overeind te blijven. Daarnaast zijn nieuwe vrijwilligers, cliënten en stagiaires altijd welkom.

Dromen

Mijn droom wat betreft de boerderij is een hele rigoureuze opknapbeurt. Het is inmiddels allemaal 41 jaar oud, de hekken zijn versleten en door leem in de grond is de grond net een spons, waardoor de dieren last van hun poten krijgen. Daar iets aan kunnen doen zou echt wel geweldig zijn. Verder zou ik graag zien dat meer professionals gaan werken vanuit mijn visie (quote). Ik krijg daar nog regelmatig kritiek op maar merk in de praktijk dat dat niet terecht is. Ik droom er dus van dat professionals ook deze manier van werken zouden omarmen en niet meer zo bang zouden zijn om hun deskundigheid en privacy te verliezen, want dat is gewoon niet zo.

Geschreven door: Leonie van Dongen
Beeldmateriaal: Patrizia Serpe en Joyce Zoetelief

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone