Philip Pelser bij Pelser Interieur Projecten

121015.DesireevanUden.KatherineManders.02

Dit ben ik

Philip:
Ik ben Philip. Ik ben een vrolijke jongeman, die altijd de sfeer maakt en meedoet met anderen. Ik ben behulpzaam en help mensen waar het kan. Ik ben opgegroeid met mijn vader en moeder en twee broers, en inmiddels woon ik samen.

Ger:
32 jaar geleden begon ik met een zaag als meubelmakerij en inmiddels is mijn bedrijf doorontwikkeld tot een divers en eigenzinnig interieurbouwbedrijf. Er is een ontwerppoot bijgekomen en een eigen lijn met een specialisme in de akoestiek. We bieden nu het hele project in zijn totaliteit aan, van ontwerp tot de productie en inrichting ervan. Zo kunnen we onze klanten echt ontzorgen.

“Iedereen werkt met elkaar samen, zowel met als zonder beperking. Zoals het nu gaat hoeven we dat onderscheid niet eens zo nadrukkelijk te maken, dat vind ik mooi.”

Profiel talent

Dit ben ik
Philip Pelser

Geboortedatum
7 juni 1990

Woonplaats
Vught

Leefsituatie
Ik woon samen

Sport
Hardlopen

Hobby’s
Karpervissen, tv kijken en uitgaan. Ik ben eigenlijk altijd wel met van alles bezig.

Gekke gewoonte
Ik ben altijd in voor een grapje!

Waarom doe je mee
Ik wil werkgevers en jongeren met een beperking helpen en laten zien dat wij ook kunnen functioneren in de maatschappij.

Profiel organisatie

Dit zijn wij
Pelser Interieur Projecten

Gevestigd in
‘s-Hertogenbosch

Gezicht achter Pelser Interieur Projecten
Ger Pelser

Uitgebreid met
Pelser Ontwerp en Still Design (eigen lijn)

Connectie met Raket
Wij hebben momenteel drie mensen met een arbeidsbeperking in dienst.

Contact
globeglobeglobe

Dit kan en doe ik

Philip:
Ik ben gestart in de horeca en heb daarna twee MBO opleidingen gedaan: facilitair management en de ICT academie. De laatste vond ik moeilijk, maar dankzij doorzettingsvermogen en geloven in mezelf heb ik het toch gehaald. Ik heb 3 jaar bij een ICT bedrijf gewerkt en inmiddels heb ik nu 1,5 jaar een super leuke functie bij Pelser Interieur Projecten. Ik draai het magazijn, werk mee aan de orders en reis voor bestellingen heel Nederland door. In het magazijn zorg ik ervoor dat alles op de juiste plek komt en dat wordt bijbesteld wat op is. Door mijn behoefte aan duidelijkheid valt mij snel op wat beter of overzichtelijker kan en daar heeft het bedrijf ook weer wat aan.

Ger:
1,5 jaar geleden kwam Philip bij ons in dienst en sindsdien zijn er nog twee mensen met een beperking bijgekomen. Met een goede buddy, begeleiding en duidelijkheid zijn ze goed inzetbaar. Ze zijn relatief goedkoop en doen goed werk. Met de investering die je er als bedrijf in doet is het absoluut rendabel. Het karakter van degene die je in dienst neemt moet wel passen in de groep met wie hij gaat werken en een belangrijke voorwaarde is dat er voldoende geschikt werk voorhanden is wat kan worden uitgevoerd. Philip is de schakel tussen kantoor en magazijn. Hij heeft daarin misschien een ander tempo maar het wordt nu wel structureel bijgehouden. Hij is een hele waardevolle kracht voor het bedrijf.

Dit wil ik

Philip:
Ik wil hier graag blijven werken, ik heb het erg naar mijn zin en zit echt op mijn plek. Ik zou in de toekomst wel meer met de machines willen werken, dat doe ik nu soms onder begeleiding van een buddy en vind ik erg leuk. Verder doe ik vrijwilligerswerk bij jongerencentrum de Poort. We bieden jongeren een plek waar ze elkaar kunnen zien en evenementen op kunnen zetten onder begeleiding van vrijwilligers en beroepskrachten. Het is erg leuk en leerzaam werk wat ik graag wil blijven doen.

Ger:
Ik wil op deze manier binnen mijn bedrijf ruimte bieden aan mensen met een beperking en ik heb inmiddels zelf ervaren dat je daar ook als bedrijf profijt van hebt. Ik ben ondernemer dus ik kijk natuurlijk ook gewoon naar de centen, uiteindelijk moet het ook rendabel zijn. Gelukkig hebben we daar tot nu toe goede ervaringen mee en is het dus een prima combinatie.

Dit is mijn beperking

Philip:
Ik kan mezelf heel goed met woorden uiten maar dat is soms anders dan dat ik het in mijn hoofd ervaar. Ik merk dan dat mijn denken anders werkt dan mijn praten. Er werd me bijvoorbeeld een keer gevraagd om notulen te maken. Ik zei gewoon ja en kwam er pas achteraf achter dat ik daar eigenlijk niet genoeg vanaf wist. Verder raak ik snel het overzicht kwijt. Als er een levering komt terwijl ik aan de machine sta en iemand stelt ook nog een vraag, dan kom ik met alle drie de zaken in de knoop.

Ger:
Onze kwetsbaarheid was in het begin vooral dat het beeld bij de medewerkers niet klopte. Ik heb hier in het bedrijf een bijeenkomst gehouden en toen bleek dat er nog wel wat sceptisch naar gekeken werd. Men wist niet zo goed wat ze konden verwachten. Het beeld van een zeverende toekomstige collega bijvoorbeeld, dat hebben we toen meteen uit de wereld geholpen.

Dit heb ik nodig

Philip:
Het belangrijkste is duidelijkheid, zodat ik goed weet wat er van me verwacht wordt. Verder is het belangrijk dat het overzichtelijk voor me is. Als er meerdere dingen tegelijkertijd op me af komen heb ik een buddy nodig, iemand die de leiding neemt en aangeeft wat ik het eerste moet doen. Voor ingewikkelde taken, zoals het organiseren van een feest, moet ik weken van tevoren beginnen met plannen. Ik zoek dan op internet op wat er allemaal moet gebeuren en schrijf per week uit wat ik moet doen. Ik werk altijd met schemaatjes en vink van boven naar beneden alles af. Op die manier houd ik overzicht en werk ik in stapjes naar het grote doel toe. Bij collega’s is het belangrijk dat je goed uitlegt hoe het in elkaar zit. Dan hebben ze begrip voor je en gaan ze de werkvloer al voor je veranderen.

Ger:
Het is belangrijk dat je je medewerkers goed voorlicht over wat het betekent om iemand met een beperking in dienst te nemen, zodat ze daar een duidelijk en kloppend beeld van hebben. Daarnaast heeft het tijd nodig om te wennen als je iemand in dienst hebt genomen. Voordat de werknemers de beperking een beetje snappen en er goed mee om kunnen gaan ben je ongeveer een half jaar verder. Die investering is nodig om het uiteindelijk te laten slagen.

Dromen

Philip:
Ik wil graag een gezin, een mooi huis en een leuke baan. Ik ben iemand die veel liever gewoon lekker kan blijven werken dan dat ik alles kan kopen. Ik vind het belangrijk dat ook andere jongeren met een beperking een kans krijgen om in de maatschappij goed te kunnen functioneren. Ik heb daarom al vaker interviews gehad, o.a. voor de tweede kamer voor behoud van de Wajong uitkering. Ik kan mezelf goed presenteren en laat graag zien dat het wel kan.

Ger:
Zoals dat nu gaat met deze drie mannen, dat vind ik mooi. Een bedrijf waar iedereen met elkaar samenwerkt, zowel met als zonder beperking. Ik streef niet na om per se zoveel mogelijk mensen met een beperking in dienst te nemen. Zoals het nu gaat hoef je eigenlijk dat onderscheid niet eens zo nadrukkelijk te maken, dat vind ik mooi.

Geschreven door: Leonie van Dongen
Beeldmateriaal: Desiree van Uden en Katherine Manders (beide KW1C)

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone