Novalis

Foto 29-09-17 15 07 45 webpagina

Dit zijn wij

Stichting Novalis biedt via een uniek concept mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. Dat doen ze in een theaterwerkplaats en er is een vorm van arbeidsmatige dagbesteding in het lunchcafé Lekkerbeetje. De organisatie faciliteert het geheel door werkruimtes en zalen te huur aan te bieden. Het is een vorm van maatschappelijk ondernemen door een slimme koppeling te maken. De bedrijfsonderdelen sluiten op een natuurlijke manier mooi bij elkaar aan. Initiatiefnemer Ron van Rooij is vader van een zoon met een beperking. Als bestuurslid van Theatergroep Spring zag hij wat theater deed met mensen met een beperking. Zelf spreekt hij bij voorkeur over mensen met kansen. Dat is het uitgangspunt geworden bij het opzetten van dit concept. Novalis wordt gerund door de kwartiermakers Leo van de Wouw en Jan van der Els. Samen met Ron van Rooij vormen zij het hart van de organisatie.

Profiel

Dit zijn wij
Novalis

Gevestigd in
Vught

Gezicht achter Novalis
Initiatiefnemer en directeur Ron van Rooij

Projecten
Theaterwerkplaats, lunchcafé Lekkerbeetje, breed aanbod van kantoorruimte en zalenverhuur

Connectie met Raket
Netwerkpartner, Raket maakt gebruik van kantoorruimte bij Novalis

Contact
globemailfacebook

Dit doen wij

De primaire activiteit is de Theaterwerkplaats waar mensen met een beperking leren en werken. Ieder mens is uniek, iedere deelnemer krijgt dan ook een persoonlijk ondersteuningsplan. Op een fantasierijke en creatieve manier worden zij daarbij geholpen door een vast team van vakdocenten en zorgmedewerkers. Het verstevigen van de sociale emotionele ontwikkeling, weerbaarheid en creativiteit zijn de nagestreefde doelen. Bij theatermaken komt veel kijken, zoals stembeheersing en ademhaling, spel, dans en beweging, ontwerpen van decors, kleding en kostuums en taal en tekstbeheersing. Binnen al deze facetten leren de deelnemers waardoor zij kleine en bruikbare stappen in hun ontwikkeling maken. Een ander initiatief van stichting Novalis is het lunchcafé Lekkerbeetje, hier worden voor in- en extern gebruik lunches bereid en geserveerd. Voor mensen met een beperking is dit een dagbesteding. Het geheel wordt gefaciliteerd door het aanbieden van kantoor- en vergaderruimtes, er kunnen maatschappelijk verantwoorde feesten worden georganiseerd. Ook hier werken onder begeleiding mensen met een verstandelijke beperking, er wordt gerouleerd in taken. Daarbij leren zij facetten die ze in het dagelijks leven thuis ook nodig hebben.

“Elk mens is een symfonie en is genezing, het weer vinden van de juiste melodie. (Dichter Novalis)”

Dit willen wij

Novalis wil het onmogelijke mogelijk maken. Het vertrekpunt hierbij is de mens en niet het product. Kleine stappen maken, vertrouwen opbouwen en grenzen verleggen. Dit eerste jaar heeft geleerd dat dit echt mogelijk is. De overtuiging leeft dat op termijn deelnemers uit de Wajong-regeling door kunnen stromen naar gewoon werk. Novalis wil op bedrijfsmatig vlak langzaam doorgroeien naar een iets grotere organisatie en wil het liefst iets betekenen voor alle mensen met een beperking, lichamelijk en of verstandelijk.

Dit is onze beperking

De wet- en regelgeving werkt niet altijd in het voordeel. Daarnaast heeft stichting Novalis soms te maken met onbegrip bij zorgaanbieders. Die vinden de manier van werken ongebruikelijk en zijn niet bekend met deze formule. Maar langzamerhand tonen zij belangstelling voor dit unieke concept. Sommige deelnemers passen soms nog niet in het bedrijf, omdat bijvoorbeeld de overgang van school naar werk nog te groot is. In dat geval is er in Schijndel een plek voor hen waar zij meer toegespitst op hun niveau een fijne dagbesteding hebben.

Dit hebben wij nodig

Novalis streeft naar een bredere erkenning en wil graag meer de samenwerking aangaan met ander dagbestedingsplekken, zorgkantoren en bijvoorbeeld de Gemeente. Novalis zoekt nog talenten die inzetbaar zijn voor en of achter de schermen, uiteraard zijn ook vrijwilligers welkom. Met het onderwijs op Mbo- en Hbo-niveau zijn afspraken gemaakt over leerwerktrajecten, dat moet in de komende tijd nog verder vorm krijgen.

Dromen

We dromen voor komend jaar van een uitbreiding van nu 20 naar 30 deelnemers en we willen toegankelijk worden voor andere vormen van beperkingen. Bijvoorbeeld, als iemand lichamelijk beperkt is en in een rolstoel zit dan kan die prima binnen Novalis aan de slag in een betaalde baan.

Geschreven door: Koosje de Leeuw
Beeldmateriaal: Patrizia Serpe

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone