Nik van Hoogstraten

Dit ben ik

Ik ben Nik, een vlotte jongeman die het super leuk vindt om met creatieve dingen bezig te zijn. Ik ben een Bourgondiër, ik vind het heerlijk om tussen de mensen te zijn. Ik hou van reizen en ben graag in de natuur. Ik vind het een enorme verrijking om mensen te ontmoeten en ervaringen op te doen in vreemde omgevingen en culturen. Elke zomer ben ik als vrijwilliger actief bij een zomerkamp voor kinderen van 8 tot 15 jaar. Ik kan niet goed stilzitten, ik ben een idealist en ben altijd druk met van alles.

Profiel

Dit ben ik
Nik van Hoogstraten

Geboortedatum
12 juli 1989

Woonplaats
‘s-Hertogenbosch

Leefsituatie
Ik woon samen in het centrum van Den Bosch

Sport
Wandelen

Hobby’s
Uitgaan met vrienden, leuke activiteiten ondernemen en creatief ontwerpen.

Gekke gewoonte
Ik word altijd zenuwachtig als ik weet dat er iemand aan gaat bellen.

Waarom doe je mee
Raket is mijn initiatief omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat mensen kunnen meedoen in de maatschappij.

Contact
mailfacebook LinkedIN

Dit kan en doe ik

ik ben erg energiek en ik ga er altijd vol voor. Mijn instelling is positief, mijn werkmoraal is gezond en ik houd van aanpakken. Ik ben creatief, initiatiefrijk en heb een groot probleemoplossend vermogen. Verder ben ik zorgzaam, warm, persoonlijk en heb ik veel inlevingsvermogen. Ik focus niet op mijn beperkingen, maar op mijn talenten die, ironisch genoeg, mede door mijn beperkingen mooi ontwikkeld zijn.

Ondanks al het bovenstaande loop ik er vaak tegenaan dat mijn talenten niet als zodanig erkend worden omdat de nadruk op mijn kwetsbaarheden ligt. De wetenschap dat ik daarin niet de enige ben is de aanzet geweest tot het oprichten van stichting Raket. Door middel van persoonlijke, realistische online profielen wil ik deze mensen een gezicht geven. Hun talenten staan voorop. Daarmee laten we aan de buitenwereld zien dat we meer zijn dan een kwetsbaarheid én inspireren we anderen die tegen dezelfde problemen aanlopen.

Ondertussen ben ik al begonnen met het wakker schudden van politiek en werkgevers door een flinke mediacampagne. Ik heb mijn persoonlijke verhaal ingezet om mensen met de neus op de feiten te drukken. Er werden interviews met mij gepubliceerd in het Brabants Dagblad en het AD. Daarnaast ga ik het gesprek aan met hen die ook echt iets kunnen veranderen, zoals Jetta Klijnsma (Staatssecretaris van Sociale Zaken), Huib van Olden (Wethouder Sociale Zaken in Den Bosch) en de burgemeesters van verschillende steden. Ik word regelmatig uitgenodigd voor symposia en netwerktops bij bedrijven en organisaties om mijn verhaal te presenteren en zo bij te dragen aan waarheidsgetrouwe beeldvorming en het verlagen van stigma.

“Niks is onmogelijk zolang je er maar in gelooft.”

Dit wil ik

Ik werk graag met mensen en word er blij van als ik anderen kan helpen. Daar wil ik veel voor doen. De hulp die ik zelf ontvangen heb kan ik inzetten voor anderen en door hetgeen ik bereikt heb op persoonlijk vlak, voel ik het als een soort roeping om anderen ook vooruit te helpen.

Uiteindelijk zou het mooi zijn om naast de website ook offline als platform zichtbaar te zijn. Hoe precies weet ik nog niet, maar het zou heel tof zijn als we het talent direct in contact kunnen brengen met potentiele werkgevers en met elkaar. Door ontmoeting zie je naast het online verhaal ook de twinkeling in iemands ogen en de glimlach op iemands gezicht. Dat maakt het verhaal compleet. Zo hoop ik dat we allemaal iets verder kijken dan onze neus lang is. Juist gedreven mensen, die weten wat ze willen kunnen enorm waardevol zijn!

Dit is mijn beperking

Geboren als gezonde baby, liep ik op 2-jarige leeftijd een hersenvliesontsteking op. NAH (oftewel Niet Aangeboren Hersenletsel) en een lichte vorm van epilepsie zijn hiervan het gevolg. Ook heb ik dyslexie en dyscalculie. Sinds vorig jaar weet ik dat ik ook een nierziekte heb. Dat verklaart mijn vermoeidheid. Persoonlijk heb ik niet eens zoveel last van mijn eigen beperkingen; ik kan er prima mee leven.

Participeren in een betaalde baan is me tot nu toe door bovenstaande klachten echter vrijwel onmogelijk gemaakt. Ik word gek van alle regeltjes en voorwaarden, die mij overal van uitsluiten. Ik heb amper enige vooropleiding vanwege mijn klachten, omdat er binnen het schoolse systeem (ook bij creatieve en praktische opleidingen) zoveel waarde wordt gehecht aan theoretische vakken. Ondanks zeer hoge cijfers voor de creatieve vakken ben ik toch voor een creatieve MBO-opleiding gezakt omdat het me niet lukte om een voldoende te halen voor de talen. Mijn pogingen om aan een nieuwe opleiding te beginnen zijn allemaal afgewezen vanwege de hoge kans dat ik zou zakken, het nodig hebben van extra begeleiding, mijn te lage vooropleiding of dat ik alweer te ‘oud’ was.

Vanaf mijn 18e ontvang ik een Wajong uitkering. Ik heb ondersteuning gehad van het UWV en van een re-integratiebureau, maar ook daar was maar weinig ruimte voor mijn passies en talenten waardoor ik niet echt in mijn kracht kwam. Ik heb, ondanks dit alles, door de jaren heen wel zelf altijd van alles ondernomen om mezelf verder te blijven ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld Nederlandse lessen gevolgd,verschillende stages gelopen en veel vrijwilligerswerk gedaan.

Dit heb ik nodig

Ik heb het vooral nodig dat er naar mij gekeken wordt als mens. Ik ben geen nummertje waarop je een protocol los kan laten, ik ben een individu met eigen wensen, behoeften en talenten. Het helpt me dus enorm als ik daarin gezien en serieus genomen word. Verder zijn doorgroeimogelijkheden voor mij heel belangrijk omdat ik mezelf graag verder wil blijven ontwikkelen.

Wanneer ik in een creatieve flow zit ben ik zo op dreef dat ik de wereld om me heen soms kan vergeten. Ik heb in mijn enthousiasme dan iemand nodig die me op andere taken of activiteiten wijst, structuur aanbrengt, meehelpt prioriteiten te stellen en me eraan herinnert dat ik af en toe even pauze moet nemen. Wanneer ik een duidelijke, afgebakende taak krijg waarbinnen ik de ruimte heb om mijn creativiteit te uiten kom ik het beste tot mijn recht. Verder kan ik zelf goed aangeven wat ik nodig heb en hulp vragen als dat nodig is.

Korte mails en WhatsAppjes lezen gaat prima, maar lange teksten met moeilijke woorden zijn een hele kluif voor mij. Het lukt me wel maar het kost me erg veel energie. Ik ben dan ook blij met het team van stichting Raket, waarin we de taken zo verdelen dat iedereen doet waar hij of zij goed in is. Op die manier kan ik het meeste leeswerk aan anderen overlaten en mijn energie steken in de dingen waar ik goed in ben.

Dromen

Ik hoop met stichting Raket bij te kunnen dragen aan een beweging die het systeem zodanig gaat veranderen dat er daadwerkelijk meer kansen komen voor mensen met een kwetsbaarheid. Het helpt dat de politiek het bedrijfsleven probeert te stimuleren om ook mensen met een beperking in dienst te nemen, maar ik hoop dat het dan niet alleen om cijfertjes gaat en er ook echt gekeken wordt naar de gedrevenheid en talenten.

Verder hoop ik dat stichting Raket een succes wordt, een stabiele en blijvende stichting waarmee ik uiteindelijk mijn geld kan gaan verdienen.

Geschreven door: Leonie van Dongen
Beeldmateriaal: Iris Rijskamp en Fieneke van Zuylen (KW1C)

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone