Khayla van Bladel bij De Smaakmakers

121715.FienekevanZuylen.02

Dit ben ik

Khayla:
Ik ben een vrolijke en zelfverzekerde vrouw en weet zeker dat ik ervoor ga. Ik ben een echte doorzetter. Ik woon nu bijna 13 jaar bij mijn opa en oma en heb het daar erg naar mijn zin, mijn opa is een mafkees, hij heeft bijvoorbeeld een oude pick-up die best veel geluid maakt en dan maakt hij soms melodietjes met het gaspedaal. Als oma gek op de muziek begint te dansen doet opa ook mee. Ik luister graag naar muziek van Jimmy Hendriks, Rammstein, Metallica en ACDC.

Claudia:
De Smaakmakers bestaat uit verschillende onderdelen: een bakkerij, chocolaterie, traiteur, winkel en wasserette. Alles wat we in de winkel verkopen maken we zelf. Op die manier bieden we dagbesteding voor een heel gevarieerde doelgroep, bijvoorbeeld mensen met downsyndroom, autisme, psychiatrische problemen of een sociale kwetsbaarheid. Iedereen wil meedoen maar niet iedereen kan voldoen aan de maatschappelijke normen en waarden. Als je door teleurstelling in een gewone baan ontmoedigd thuis komt te zitten is dagbesteding een goed alternatief. Je kunt weer iets betekenen in de maatschappij en voelt je weer zinvol en waardevol.

“Khayla heeft enorme stappen gemaakt sinds ze hier werkt. Ze is heel stressbestendig en we merkten al snel dat ze meer taken aankon.”

Profiel talent

Dit ben ik
Khayla van Bladel

Geboortedatum
29 mei 1997

Woonplaats
Goirle

Leefsituatie
Bij opa en oma

Sport
Zwemmen

Hobby’s
gitaarmuziek luisteren, karten en tekenen.

Gekke gewoonte
Met vrienden doe ik weleens gek.

Waarom doe je mee
Om te laten zien dat wij ook dingen kunnen.

Contact
Twitter

Profiel organisatie

Dit zijn wij
De Smaakmakers

Gevestigd in
Goirle

Gezicht achter De Smaakmakers
Claudia Vriens

Broertje/zusje
De Smaakmakers in Etten-Leur

Connectie met Raket
Wij zijn een leerwerkplaats voor mensen met een beperking.

Contact
globefacebook

Dit kan en doe ik

Khayla:
Na mijn stage bij de Smaakmakers in 2014 ben ik hier blijven werken. Ik werk op maandag en dinsdag bij de traiteur en op donderdag en vrijdag in de bakkerij. Ik maak bij de bakkerij onder andere koekjes, brownies, gebakjes en taarten; en bij de traiteur worstenbroodjes, salades, soep en tapenades. Een collega omschrijft me als een lieve meid waar je heel goed mee kan samenwerken. Op woensdag en soms in het weekend ga ik naar een naschoolse middagopvang waar ze allerlei activiteiten organiseren. Ik ga overal zelf op de fiets naartoe.

Claudia:
Bij de Smaakmakers creëren we de randvoorwaarden waardoor cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken, bijvoorbeeld door recepten helemaal uit te schrijven of aan te bieden met foto’s. We zorgen er als team voor dat de druk bij ons ligt en gaan dan kijken wie wat aankan. Naast dagbesteding zijn we ook een leerplek. Khayla heeft bijvoorbeeld al enorme stappen gemaakt sinds ze hier werkt. Ze is heel stressbestendig en we merkten al snel dat ze meer taken aankon. Zo passen we de begeleiding per persoon aan.

Dit wil ik

Khayla:
Ik wil graag kok worden dus daar wil ik een opleiding voor doen en diploma’s halen. Ik wil dan bijvoorbeeld in een restaurant of kantine gaan werken. Ik wil ook graag begeleid gaan wonen in Goirle, dichtbij werk en huis. Samen met vriendinnen die er verstand van hebben wil ik leren met de bus te reizen.

Claudia:
Khayla wil kok worden en hier willen we haar graag in ondersteunen. We gaan binnenkort een paar keer kijken en meedraaien in een interne kantine bij een bedrijf van 80 tot 100 man. Het is een mooie volgende stap om te wennen aan de hectiek van de horeca. Misschien kunnen we deze nieuwe leerwerkplek combineren met een opleiding zodat ze certificaten of zelfs een diploma kan halen.

Dit is mijn beperking

Khayla:
Ik heb absences, een soort wegvallen. Het is een vorm van epilepsie. Ik val dan even weg en maak niet mee wat er om me heen gebeurt. Het maakt niet uit of ik zit of sta, het kan altijd gebeuren. Ik gebruik er zware medicatie voor en daardoor is het nu weg. Ik heb het gekregen door mishandeling. Ik ben vanaf dat ik geboren was door elkaar geschud en mijn hersenen dus ook. Daardoor kon ik niet goed leren. Ik vind moeilijke brieven, bijvoorbeeld over financiën of huur, daardoor ook heel lastig.

Claudia:
De werkdruk is afhankelijk van de periode van het jaar. Rond de feestdagen is het heel druk, waardoor we in die tijd ook meer van de cliënten verlangen. We zijn begonnen als klein bakkerijtje in Tilburg en toen zaten we nog meer op de zorg, de cliënten hadden qua behoeftes voorrang. Door de uitbreiding naar deze locatie is de productie ook belangrijker geworden. We hebben ons om sommigen wel zorgen gemaakt maar uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat ook die mensen toch zijn meegegaan en daarin zijn gegroeid. Het was een mooi organisch proces van ontdekken wie op welke plek (bijvoorbeeld qua werkdruk) het beste past en veel cliënten zijn daarin meegegroeid.

Dit heb ik nodig

Khayla:
Het belangrijkste is duidelijkheid. Soms begrijp ik op het werk iets niet en dan zijn ze niet duidelijk genoeg. Dan leggen ze het nog een keer uit. Er hangt ook een bord met allemaal dingen die we moeten doen, daar kunnen we uit kiezen. Ik vind het fijn om van tevoren te weten wat er gaat komen.

Claudia:
We hebben echt geïnvesteerd in onszelf als team en maken gebruik van elkaars kwaliteiten. We hebben daardoor de randvoorwaarden dusdanig kunnen creëren dat de cliënten hun werk goed kunnen doen. Het is belangrijk dat je écht aandacht besteedt aan veranderingen zodat het fundament goed is. Als we willen investeren dan kunnen we heel veel aan. Daarnaast is het belangrijk om je niet te verliezen in lijstjes en taken, waardoor je het proces uit het oog verliest. Juist dat is namelijk zo belangrijk.

Dromen

Khayla:
Ik zou wel zelf een restaurant willen runnen waar ik ook de kok ben. Ik wil graag een normale vrouw zijn die over straat loopt met een normaal leven: wonen, werken, zelfstandigheid en een gezin. Ik wil het goede voorbeeld geven, dus eerst goed voor mezelf zorgen en daarna pas kinderen.

Claudia:
Dat we als Smaakmakers een mooie en gezonde werkplek blijven voor kwetsbare mensen, die zich daardoor op hun tempo en binnen hun grenzen kunnen blijven ontwikkelen. Dat kan net als Khayla zijn dat je ontdekt dat je heel veel kan en door wil groeien, en het kan ook dat ze hier willen blijven werken en stappen zetten op persoonlijk vlak. Ik gun ieder zijn eigen proces en hoop dat we daar nog lang bij mogen blijven helpen en ondersteunen.

Geschreven door: Leonie van Dongen
Beeldmateriaal: Jamie Jonker en Fieneke van Zuylen (beide KW1C)

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone