Humanitas Coach4Youth!

irma letty 2015-1

Dit zijn wij

Humanitas Coach4Youth! is een coachingsprogramma voor jongeren tussen de 11 en 24 jaar. Jongeren die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken worden gekoppeld aan een persoonlijke coach waardoor ze 3 maanden tot een jaar gecoacht worden, gemiddeld één à twee uur in de week. Het programma is in Den Bosch gestart als Go4It!. Ik, Letty van Gerwen, maakte in 2009 als vrijwilliger kennis met het programma in Eindhoven en bracht het in 2011 naar Den Bosch. Sinds mei 2015 is het onderdeel van Humanitas ’s-Hertogenbosch en sinds juni 2016 heet het Coach4Youth!.
De essentie van Coach4Youth! is aansluiten bij de kracht van de jongere zelf en het versterken van de kwaliteiten en talenten die er al zijn. We zorgen dat iemand na het traject zelf weer verder vooruit kan. Het doel is dat ze gaan voelen dat ze het kunnen, dat hun zelfvertrouwen groeit en dat ze lekkerder in hun vel komen te zitten.

Profiel

Dit zijn wij
Humanitas Coach4Youth!

Gevestigd in
‘s-Hertogenbosch

Gezichten achter Humanitas Coach4Youth!
Voorheen Letty van Gerwen, nu Irma Beekmans van Humanitas

Connectie met Raket
Nik is bij (toen nog) Go4it! gecoacht en is ons mooiste voorbeeld. Hij heeft het steuntje in de rug echt gebruikt om verder te komen met als resultaat stichting Raket. Ik (Letty) heb de intake en de afsluiting met Nik gedaan en het verschil was enorm!

Contact
globemailfacebookTwitter

Dit doen wij

Als jongeren zich bij ons aanmelden dan vindt er een gesprek plaats waarin we kijken wat er nodig is en wat de interesses en hobby’s zijn. Dat is voor ons een leidraad om te kijken welke coach het beste bij de jongere past. Dan plannen we een gesprek waarin de jongere en uitgezochte coach kennismaken. Als er een klik is dan gaan ze met elkaar in zee. Als er geen klik is dan moeten ze er vooral niet aan beginnen want dat heeft geen zin. Dan kijken we naar een andere coach uit, dat komt weleens voor.

Letty: “Ik heb diverse studies gedaan en banen gehad. Bij Transavia Airlines bijvoorbeeld gaf ik binnen de afdeling Vliegdienst leiding aan 850 medewerkers, die ik aanstuurde en zorgde dat ze zich goed voelden zodat ze aan boord van een vliegtuig hun werk goed konden doen. Daar ligt mijn kracht en dat geldt natuurlijk bij de ondersteuning van vrijwilligers ook. Als die zich erkend, gewaardeerd en ondersteund voelen dan kunnen zij die ondersteuning weer veel beter bieden aan de jongeren die hun hulp nodig hebben.”

Irma: “Inmiddels zijn we een jaar bezig onder de vlag van Humanitas en sinds kort is de naam veranderd in Coach4Youth!. De meeste coaches die voor Go4It! werkten zijn ook na de overgang gebleven en we hebben sindsdien nog 10 nieuwe coaches getraind. Sinds begin van dit jaar hebben we al 32 koppelingen tussen jongeren en coaches gerealiseerd, men weet ons dus nog net zo goed te vinden. Verder hebben we sinds het voorjaar het werkgebied uitgebreid, we bedienen nu ook de randgemeenten in de regio rondom Den Bosch (waaronder Haaren, Vught, Waalwijk, Boxtel). We sluiten nu aan op regio Eindhoven en zijn zo voor nog meer jongeren bereikbaar.”

“Coach4Youth! sluit aan bij de kracht van de jongere zelf en versterkt de kwaliteiten die er al zijn.”

Dit willen wij

Écht bij de jongeren aansluiten en naar de jongeren luisteren, dat is ons uitgangspunt. Het is dus wel belangrijk dat ze zelf iets willen, zodat we samen aan een doel kunnen werken. De coach is een soort vertrouwenspersoon die naast de jongere staat. Die persoon is er gewoon voor de jongere en biedt een luisterend oor zonder te oordelen. De jongere kan dus alles vertellen en echt zichzelf zijn. Door de juiste vragen te stellen laat de coach de jongere zelf tot inzichten komen.

Dit is onze beperking

Toen ik in 2011 het initiatief onder de naam Go4it! naar ’s-Hertogenbosch haalde bleek er aan jongeren en coaches geen gebrek, maar aan financiële middelen helaas wel. Daardoor bleek het lastig om de groei en continuïteit te waarborgen. Natuurlijk probeerde ik, samen met de coaches, zoveel mogelijk op vrijwillige basis te realiseren, maar helemaal op vrijwilligers draaien bleek niet mogelijk. Om ervoor te zorgen dat Go4it! ook zonder mijn intensieve inzet jongeren zou kunnen blijven helpen heb ik medio 2014 contact gezocht met Humanitas. Een jaar later heb ik de organisatie aan hen kunnen overdragen en sinds juni 2016 heet het Humanitas Coach4Youth!. Ik ben daar ontzettend blij mee want de continuïteit blijft zo gewaarborgd en de ondersteuning voor de jongeren blijft bestaan.

Dit hebben wij nodig

Coach4Youth! is nu dus onderdeel van Humanitas en heeft inmiddels ook een andere naam. Wat ik belangrijk vond en vind is dat de werkwijze en eigen identiteit behouden blijven: het versterken van eigen kracht vanuit een grote betrokkenheid. Dat was voor mij de kern van Go4it! en een ontzettende kwaliteit. Ik heb er alle vertrouwen in dat Irma Beekmans, mijn opvolger bij Humanitas, er met dezelfde intentie en passie in staat als ik en de organisatie met hart en ziel zal voortzetten.

Dromen

In het oprichten van dit initiatief in Den Bosch kwam alles wat ik leuk vind en waar ik werkervaring in heb bij elkaar. Bovendien is het coachen van jongeren, het aansluiten bij hun kwaliteiten en het versterken van hun kracht ontzettend mooi werk. Zelf was ik als puber erg onzeker. Als er in die tijd een jongerencoach voor mij was geweest had ik dat heel fijn gevonden. Ik vind dat iedereen in deze maatschappij recht heeft op een plek waar hij of zij zichzelf kan ontplooien, want ik denk dat dat deel uitmaakt van je geluk. Ik weet dat van mezelf, dat je gelukkiger bent als je betekenis hebt en een zinvolle bijdrage kunt leveren aan het geheel. Dat wens ik iedereen toe.

Geschreven door: Leonie van Dongen
Beeldmateriaal: Iris Rijskamp en zelf aangeleverd

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone