Connie Haumahu

Dit ben ik

Ik ben Connie Haumahu en ben 34 jaar. Sinds elf jaar leef ik met een visuele beperking. Ik geniet van het leven en van mijn werk. Ik werk bij het muZIEum in Nijmegen. Het is super fijn om ergens aan het werk te zijn, waar ik van mijn zwakte mijn kracht kan maken. Verder kom ik uit een Moluks nest, mijn geloof en mijn familie zijn erg belangrijk voor me. Ook vriendschappen betekenen veel voor mij. Vaak spreek ik af voor een hapje of een drankje. Ik houd van de natuur en wandel graag. Zo liep ik de Camino. Een route van 200 kilometer naar Santiago de Compostela! Het was een tocht van vallen en opstaan, van stilte en zelfreflectie. Het was een ervaring om niet te vergeten.

Profiel

Dit ben ik
Connie Haumahu

Geboortedatum
1 februari 1983

Woonplaats
Elst

Leefsituatie
Ik woon met mijn moeder en ben alleenstaand. Ik geniet van het leven, samen met mijn familie en vrienden om me heen.

Sport
Ik sport niet, maar zoek graag de natuur op voor een wandeling.

Hobby’s
Ik luister veel naar muziek, gospel heeft mijn voorkeur. Ik zing, als de tijd het toelaat, in een gospelgroep. Verder ga ik graag naar de bioscoop. Daarnaast houd ik van shoppen. In een museum wil ik de kunst het liefst belevingsgericht ervaren. Zelf voelen en proeven dus.

Gekke gewoonte
Ik kook graag recepten met daarin ongewone combinaties van ingrediënten. Brie met nasi goreng bijvoorbeeld, ik kan het aanbevelen, het is echt lekker!

Waarom doe je mee
Mensen met een beperking worden vaak niet gehoord. Het omgaan met elkaar wil nog wel eens lastig zijn. We zijn samen allemaal mensen, we zijn niet onze beperking..

Contact
globefacebookLinkedIN

Dit kan en doe ik

Na mijn middelbare school heb ik in verschillende vakgebieden rondgekeken. Het kappersvak, de horeca, het toerisme en multimedia vormgeven. Uiteindelijk heb ik voor administratief werk gekozen. Elf jaar geleden kwam mijn visuele beperking aan het licht. Ik ben pas in 2014 door de WSW bij een sociale werkplaats terecht gekomen. Er werd me door mijn leidinggevende administratief werk aangeboden. In alle bescherming heb ik met mijn beperking dat jaar kunnen wennen. Ik kijk terug op prachtige en waardevolle ontmoetingen met collega’s. Daarna is er bemiddeld naar een externe werkplek, dat is het muZIEum geworden. Het muZIEum biedt het publiek een uitzonderlijke ervaring, een kijkje in de niet en slecht ziende wereld, met als doel het vergroten van bewustwording en begrip voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast is het creëren van werkgelegenheid voor visueel beperkten ook een doel. In het muZIEum ben ik ‘gastvrouw’, ik informeer en begeleid bezoekers voordat ze de beleving gaan doen. Als ervaringsdeskundige weet ik waarover ik praat.

“Walking by faith not by sight.”

Dit wil ik

Ik zou in de toekomst een goede ambassadrice willen zijn, mensen met een visuele beperking willen vertegenwoordigen. Qua werk ben ik bij het muZIEum op mijn plek en is het mijn persoonlijke wens me verder te ontwikkelen in het projectondersteunend werken.

Dit is mijn beperking

Ik heb chronische Uveïtus. Uveïtis is een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen. Er ontstonden in het verleden vochtproblemen aan de lens. Ik heb verschillende operaties ondergaan. Na één ervan ontwikkelde zich acuut glaucoom. Aan mijn rechteroog ben ik volledig blind en zie ik met mijn linkeroog tussen de 30%-50%. Glaucoom is een progressieve aandoening. Dat betekent dat ik steeds meer zicht inlever. Sinds ik met een stok loop kom ik uit voor mijn beperking. Ik heb het nu meer geaccepteerd.

Dit heb ik nodig

Ik heb vooral begrip en inzicht in mijn beperking nodig. Ik zoek graag zelf uit of er voor mijn zichtproblemen aanpassingen te vinden zijn. Ik kan nu, bijvoorbeeld, ook mijn wenkbrauwen weer zelf epileren dankzij een 5x vergrotende spiegel die ik op mijn eigen spiegel kan plaatsen. Qua werk is een rustige werkplek belangrijk, een plek met liefst zo weinig mogelijk lichtinval. Kijkende naar de toekomst dan schat ik in dat ik wel extra software als hulp nodig zal hebben. Het slecht zien vraagt veel energie van me. Ik heb een goede balans in rust en activiteiten nodig en moet de dag goed inplannen.

Dromen

Mijn dromen veranderen naarmate mijn gezichtsveld afneemt. Zoveel mogelijk nog van de wereld zien, blijft wel een droom. Ik wil in het bijzonder de natuur in me opslaan.

.

Geschreven door: Koosje de Leeuw
Beeldmateriaal: Leerlingen van het Koning Willem 1 College 

Deel dit met
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone